Intervju med Mons

Leif Egil Reve har intervjuet Mons og gjengitt det i tekstform. Kritiske og gode spørsmål med utfyllende svar.
Meget bra jobba, stor kred.

Her kan du lese hele intervjuet, med tillatelse av Leif Egil.

** Hvorfor har ikke Amin Nouri spilt mere? Han viser mot Brann at han er en offensiv trussel med lange innkast og utrolig bra løpskapasitet. Selv etter gode kamper, har han blitt vraket med mindre det er andre i forsvaret som er skadet. (denne gang Jesper)

Amin har spilt gode kamper, og også hatt noen kamper der han har slitt mer. Jeg synes han har sine største styrker i det offensive spillet, og kanskje har manglet litt i det defensive. Vi har jo prøvd flere varianter, og kanskje har ikke disse vært mye bedre enn med Amin. Det var derfor han fikk sjansen mot Brann igjen. Det var nettopp fordi vi ser – og erkjenner – at kanskje Amin er den beste backen vi har for øyeblikket.

** Espen Børufsen blir alltid byttet ut – og ofte tidlig i 2. omg, selv om han som regel er vår beste spiller. Han jobber veldig bra og er alltid en trussel offensivt. Når han går ut, blir heller ikke Vikstøl like farlig. Er det Espen som selv ønsker å bytte eller tar du han ut av taktiske årsaker?

Espen har vært vår beste og jevneste spiller i hele år, og de gangene han blir tatt ut, er det stort sett fordi han har brygget på noe, eller det har vært muskulære årsaker. Jeg har veldig sansen for Espen, og han er nok en spiller som hadde spilt 90 minutter hver gang, hvis han hadde vært pigg nok til det. At han tas ut skyldes hovedsakelig at han enten signaliserer at han er sliten, eller begynner å få kramper, eller lignende.

** Har du vurdert å bruke Mathisen som defensiv midtbane, og/eller Børufsen som venstrebekk?

Børufsen som venstreback vil jeg ikke vurdere, så lenge han spiller så bra som venstrekant. Husk at han også er med på defensive løp allerede. Ved å sette ham bakover, vil han ikke bli like giftig framover som det han er. I mitt hode, er han en venstrekant.
Mathisen tror jeg har for liten løpskapasitet, siden man i Tippeligaen må forflytte seg mye som sentral midtbane. Mathisen har ikke vist at han har kapasiteten til å dekke så store områder.

** Hvorfor virker det som om enkelte spillere nærmest har klippekort på laget (som Hoff) selv om de ikke fungerer overhodet, mens andre nærmest må være Starts beste for å få en kamp til (som Asante).

(Jeg ser nå at jeg glemte dette spørsmålet……….)

** Hvorfor har du spilt så mye med Vilhjalmsson som overhodet ikke lukter mål på bekostning av Castro? Når Castro begynte å score tok du ham ut av laget og han har mest hatt innhopp etter det. Vilhjalmsson er ingen eliteseriespiss og bør heller anvendes på midtbanen. Joda Castro brenner mye, men til forskjell fra de andre kommer han til sjanser og lukter mål. Han brenner mindre med tillitt.

Det er helt riktig at Castro var i en god periode i begynnelsen av sesongen, men så fikk han en formsvikt. Han var rett og slett ikke så hvass på treningene. Det er ikke riktig å si at Mattias ikke er en målscorer. Han scoret 18 mål i addeco i fjor, så han har helt klart sine kvaliteter. Men jeg synes kanskje at Castro og Matthias har blitt for like. Da vi satt de to sammen i begynnelsen av sesongen så vi at det ikke fungerte optimalt. Derfor har vi byttet mellom dem, og stort sett brukt Hoff som makker. Men jeg utelukker ikke at Castro kommer til å spille mer i tiden fremover. Han har vist i trening og kamp at han er på gang igjen.
Det er selvsagt alltid lettere å se ting i etterkant – og etterpåklokskapen er kanskje en av de største klokskapene vi skal ha! Men jeg er enig med den som skriver inn, at Castro har utviklet seg igjen.

** Er det tid for å sette inn Reinhertsen for Oppdal? Det er ganske mange mål han burde tatt til nå.

Nei. Håkon er førstekeeperen vår, og så lenge han er frisk, så spiller han. Han har også reddet oss mange ganger. Håkon, som resten av laget, har noen inngripener som ikke er like gode, men min filosofi er at han er førstekeeper. Derfor skal det litt til før andrekeeperen tar ifra ham den plassen.

** Du snakket foran Brann-kampen at du ville begynne med Asante som spiss for å true bakrommet, men det var vel bare 5-10 minutter før Hoff og Asante byttet plass igjen? Hvorfor gav du opp så tidlig, da Brann ofte sendte mange fram og gav mye rom bakover – spesielt da vi ledet! (jeg vet Asante scoret et fint mål mot Brann, men mener at han vi burde utnytte hans ekstreme fart i bedre grad ved å sette han på topp – spesielt da vi leder)

Vi gjorde bytter også flere ganger i løpet av kampen, men Asante trives ikke så godt som spiss. Der sliter han litt med å finne de gode bevegelsene, og det er lettere for ham å finne disse fra kanten. Men jeg ønsket nok at han og Hoff skulle byttet mer i løpet av kampen på kant og spiss. Etterhvert så både spillerne og vi på benken at det fungerte best at de var i sine vante posisjoner. Hoff kan jo spille begge posisjonene, men Asante trenger nok litt mer trygghet, og føler seg mer vel i sin kantrolle. Av og til kan han nok uansett brukes på topp.

Jeg er enig med den som sender inn, at vi burde variere med å ha Asante på topp og på kant. Men vi må også huske at Asante er en spiller som er bedre offensivt enn defensivt, og det gjør jo at vi må prøve å bruke han riktig når han er på topp. Vi skal fortsatt ha to tanker i hodet når vi tenker på Asante. At han kan spille på topp i enkelte kamper når vi får mye rom, og at han spiller på kant ellers. Mot Brann eksperimenterte vi litt – noe som ga oss en del svar.

** I kampen mot Brann fikk Opdal sola i ansiktet i 2.omgang, og ville mest sannsynlig reddet 2-3 scoringen om han hadde stått på motsatt banehalvdel. Jeg vet ikke om Start fikk valget, men i slike kamper med lav kveldssol burde dere avslutte mot havet – slik at vi får den fordelen med lav sol for motstandernes keeper. Hva er tankene dine rundt dette?

Jeg er helt enig. Det er keeper som bestemmer hvordan han vil spille i forhold til sol. Så vi må vinne myntkastet, og i kamper med lav kveldssol, burde vi utnytte dette slik innsender sier.

** Foran kampen mot LSK (i cupen) sa du at formspilleren Asante var en av dem du satte opp først når du satte opp laget. 3 dager senere ble han allikevel satt på benken i den viktige kampen mot Sandnes Ulf – selv om hjemmelagets faste venstreback (Bjørnar Holmvik) var ute med karantene. Hva var begrunnelsen for det valget, og ville du gjort et annet valg om du hadde fått sjansen igjen?

Begrunnelsen var så enkel som at vi spilte tre kamper på ei uke, og vi tenkte at Sandnes/Ulf ville være kyniske, og gi oss lite rom i første omgang. Samtidig trode vi det ville bli litt større rom når kampen åpnet seg opp – og at Asante da ville komme bedre til sin rett. Men nå viste det seg i etterpåklokskapens tegn, at vi egentlig fikk de største rommene i første omgang, og at Sandnes/Ulf lå mer bak og kontret på oss i andre omgang. Når de da gikk opp i ledelsen, så ble de veldig trange, og da fikk Asante liten plass. Vi lyktes derfor ikke helt med det vi hadde sett for oss i den kampen.

** Owello har noen forferdelige pasninger til tider som har kostet laget mange poeng i år.
Glenn har 3 selvmål i år.
Det er veldig mange personlige feil som har gjort at laget ligger der de gjør på tabellen.
Jeg mener du må slå hardt ned på slike feil og gjerne benke personene slik at de ikke gjør dette igjen.
Hvordan behandler du disse situasjonene?

Det er jo ingen som scorer selvmål med vilje, og vi ser hele tiden på hvordan vi kan unngå å gjøre store personlige feil. Store personlige feil kan føre til baklengsmål. Når dette skjer vitner det jo om at vi er litt utrygge. Vi har ikke tatt så mange poeng som vi ønsker og ligger ikke så høyt oppe på tabellen som vi ønsker. Jeg tror dette kan påvirke enkeltspillere og lag mentalt, og da kommer gjerne slike feil. Min jobb er å bygge opp spillerne til å tro på seg selv slik at vi får ut det som bor i dem, og at de får vist de sterke sidene sine. Men det er klart at det er like fortvilende for meg, og for spillerne, som for supporterne å se slike personlige feil bli gjort. Og de vet jo utmerket godt selv at de har gjort en tabbe, som for eksempel et selvmål. Man kan gjerne si at man kan sette dem på benken, men nå har ikke jeg så veldig mange alternativer i alle posisjoner, så det er ikke sikkert at vi hadde blitt bedre dersom jeg hele tiden skulle benke de som gjør personlige feil. Jeg må prøve å bygge dem opp. Vi har en liten stall og da har jeg mer tro på å bygge dem opp, og igjennom trening få ting til. Deretter gjelder det å ta med seg den gode følelsen fra trening videre til kamp.

** Vi har slitt voldsomt defensivt i hele år. Dette begynner å bli ett kjennetegn på IK Start. Slik jeg ser det består problemet av flere faktorer. Personlige feil, usikkerhet på def. dødball og til tider dårlig struktur/posisjonering. Branns 2-3 mål ser for meg ut som et eksempel på det siste: Andersen følger løpet til Finne inn i Vikstøls sone (spiller mann – mann), mens Vikstøl slipper Larsen når han skjærer inn i Andersens sone. På 0-1 målet skyver både Sarr og Owello for mye ut mot venstre, og skaper total ubalanse. Slike feil løses ikke ved å hente inn en ny midtstopper.
Hvordan vil dere jobbe med å bedre det kollektivet defensive arbeidet i alle ledd?

Vi er nødt til å trene mye 11 mot 11, og sette fokus på noen få ting. Vi konsentrerer oss om den defensive strukturen, og er nødt til å erkjenne at vi må ha kortere avstander i laget vårt. Folk må jobbe hardere i det defensive. Og så er det nå en gang slik, at i fotball så skjer ting veldig fort. Da må vi ha ABC-en i ryggmargen og handle fornuftig. Vi kan ikke slå sånne sprekker som vi gjorde på spesielt 2-3 målet, der de går alt for lett igjennom oss. Men det er ingen tvil om at vi jobber med det, og at vi har fokus på det. For øyeblikket har vi få forsvarspillere og en er skadet (Jesper) Vi kunne gjerne ønsket oss større konkurranse i forsvaret. Dette fører til at folk må være skjerpet og prestere godt. Med flere alternativer kunne jeg selvsagt latt det få større konsekvenser når man ikke presterer sitt beste. Akkurat nå ligger den beste medisinen for oss mer i det taktiske. Det kan være smart å ligge lavere med laget. Når vi har defensive problemer, må vi være opptatt av å samle laget. Hvis vi skal stå høyt, eller det havner mellomhøyt, så slår vi enda større sprekker. Så vi er nødt til å gjøre noen litt kyniske tiltak. Vi må oftere sørge for at vi har nok folk bak ballen, at vi har et kompakt lag, og at vi får opp aggressiviteten. Men dette er ikke gjort over natta, derfor må vi jobbe grundig med det. Det er nå en gang sånn også, at noen har veldig mange defensive fibre i kroppen, noen har ikke det. Noen har stor defensiv forståelse, noen har veldig fysiske forutsetninger til å løse det defensive, andre har ikke. Vi har de spillerne vi har, og det er min jobb å få maks ut av dem. Beskjeden er i hvert fall, at vi vil jobbe veldig mye med den defensive strukturen, flere ganger i uka.

** Regner du ikke med Delgado som en del av forsvaret?

Delgado har hatt en god del fysiske problemer, han har vært skadet og syk. Og jeg regner også ham mer som en læregutt. Han holder ikke Tippeliganivået per i dag, og det vil nok også være feil overfor han å hive ham inn til ulvene, slik det ligger an per i dag.

** I det offensive spillet har kantspillet tidvis fungert glimrende, spesielt de gangene Asante og Børufsen bruker ferdighetene sine riktig. Det virker som dere har en klar plan om å spille bredt og være sterke i boks. Dette fungerer tidvis utmerket.
Imidlertid er det enkelte kamper (spesielt mot Sarpsborg borte og Lillestrøm i cupen) hvor motstanderen forsvarer seg glimrende mot denne planen. Synes det var spesielt frustrerende å se at man fortsatte å komme rundt på kant gang på gang og slo høye innlegg som Kerr plukket lett ned. I slike kamper virker det som om man ikke evner å endre den offensive slagplanen, og kreativitet er en stor mangelvare. Kan det være at fokus på kampplan og «lydige» og disiplinerte spillere dreper kreativiteten og uforutsigbarheten? Hvordan vurderer du dette forholdet, og kan du evt se for deg noen i dagens Start-tropp i en mer kreativ fri rolle? (Mjelde begynte å svare før jeg fikk spurt dette, men han svarte jo for så vidt på dette også )

Ja, det kan jo hende, men vi ønsker at spillerne skal være kreative. Vi ønsker at vi skal ha ei ramme å spille på, men innenfor denne skal den enkelte ha stor frihet til å få ut sine kvaliteter og ferdigheter. Vi er ikke veldig fastlåst i mønsteret vårt. Selvfølgelig driller vi noen ting. Vi er opptatt av å finne de ledige rommene motstanderen gir oss. Hvis motstanderen gir oss mye rom på sidene så vil vi prøve å utnytte det, og det samme hvis motstanderen gir oss mye rom i midten. Vi legger ikke opp en slagplan som er så slavisk at vi skal kun gjøre én ting. Men det er ikke alltid vi evner å omstille oss. Også vi som trenere har savnet flere gjennombrudd sentralt i banen. Dette hadde gjort oss mindre forutsigbare. Vi har også sett i en del kamper, at vi har kommet oss mye rundt på kantene, men det har vært for enkelt for motstanderen å forsvare seg. Derfor ønsker vi en kombinasjon av at vi angriper sidene når det er fornuftig, men at vi også må kunne angripe mer igjennom midten. Det har litt med hvilke spillere man har, men det har nok også litt med bevissthet å gjøre. Vi har i hvert fall blitt veldig bevisst på det i det siste, at vi ønsker å være litt mer uforutsigbare.

** Hvorfor tar du ikke ut spillerne som opplagt sprer usikkerhet med et utall merkelige involveringer som Glenn Andersen og Sarr. I en tid med mye dårlig selvtillit kan en ikke spille med slike spillere.

Nå er det jo to enkeltspillere som er nevnt, men jeg føler at i den perioden de har vært svakere, har mange spillere vært usikre. I noen kamper kunne vi nok ønsket å bytte ut mange spillere, men vi har bare tre bytter, og bytter du for mange for tidlig, kan det fremdeles oppstå skader senere i kampen. Det er enkelt å sitte på siden og si at nå må vi bytte halve laget, men det er ikke like enkelt å gjøre det som trener, for du har noen hensyn man må ta. Men jeg har sett det samme, at folk har vært litt usikre, og at det har skjedd noen personlige feil. Som sagt, er min jobb da å gjøre dem litt tryggere, både enkeltspillere og det kollektive, sånn at vi kan prestere bedre.

** Hvorfor har du ikke prøvd med en formasjon som 4-1-4-1 når Start er så kleine bak. Ser for meg Gudmundur foran forsvaret.

Joda, vi har vurdert det! Vi har vurdert flere formasjoner. Nå er det jo små marginer om du spiller 4-4-1-1 eller om du spiller 4-1-4-1. Vi har også vært borti 4-2-3-1, så vi har prøvd litt forskjellig. Men vi har funnet ut at med de frontspillerene vi har, blir vi gjerne litt alene med spissene på topp. Dersom vi spiller med en på topp kan det bli for lite offensiv kraft i det. Men vi har vurdert det, kanskje spesielt på bortebane og/eller mot lag som har en problematikk foran midtstopperne våre. For eksempel hvis de har en veldig sentral spiller som ligger i mellomrommet, og vi da bruker denne ekstra spilleren til å ta ham helt ut. Det er absolutt et alternativ vi har vurdert, og fortsatt vil vurdere.

** Hvorfor spiller du sjelden, eller nærmest aldri, med de beste offensive spillerne samtidig som Asante, Castro, Vilhjalmson og Børufsen. Når Start får flyt i det offensive slipper de også motstanderne til færre sjanser

Vi har vel spilt med dem også, noen ganger, men da er det jo Hoff det går ut over. Selv om vi spilte bra i begynnelsen av sesongen, med Mattias og Castro på topp, så har vi vel etterhvert følt de har blitt litt for like, og dermed har vi ikke hatt noen som kunne true bakrommet slik vi også ønsker. Men de er hele tiden i vurderinga. De er absolutt blant våre beste spillere, så vi vurder hele tiden hvordan vi kan løse det. Børufsen, Asante i senere tid, Castro og Mattias har jo alle spilt ganske mye, men den konstellasjonen har ikke spilt så mye sammen i det siste. Det avgjørende blir hva som skjer på trening og i kamp. Vi ønsker selvsagt å ha det mest slagkraftige laget til enhver tid. Så er det vel litt slik at i perioder hvor vi sliter, så tenker vi også at å velge spillere som kommuniserer lett sammen, og som har erfaring veier litt det også. Vi har prøvd å legge litt ekstra ansvar på de litt mer rutinerte spillerne når vi har slitt. Jeg sier ikke at det er riktig, men det er et valg vi har tatt. Vi vil ikke at de unge skal måtte ta den store byrden. De mest rutinerte, de som har flest tippeligakamper, må ta det tyngste løftet. Så har vi jo ikke alltid lyktes helt med det heller, men det er litt tankegangen som ligger bak.

** Hvorfor venter du (stort sett) til min det 80 minutt med å ta ut underpresterende spillere? Og tror du det at enkelte spillere kan spille for halv maskin og stadige feil uten å bli satt på benken kan virke negativt på både innbyttere, og innsats på trening (og kamp)?

Ja, helt klart. Det er en vanskelig situasjon hvis de som i utgangspunktet skal være våre beste spillere ikke presterer, men min filosofi er ikke nødvendigvis å hive de ut med en gang, da må jeg heller prøve å få dem til å prestere. Spillere som Solo har for eksempel ikke har vært like god hele tiden, men i det siste så har han vært en av våre beste. Da blir jo spørsmålet om han hadde vært det dersom vi hadde mistet tillitten til ham. Og jeg tenker at de som har vist tidligere at de er våre beste spillere, de må ha stor tillitt hos trenerne. Jeg tror dette fører til at de kommer tilbake i god form. Dersom de opplever mistillit, blir benka og hevet ut, er jeg redd for at vi mister dem litt. Det er litt tankegangen vi har hatt. De skal strengt tatt være nøkkelspillerne våre og da er det vår jobb å få det til. Så er det av og til slik at det går litt lang tid før byttene kommer, og jeg skjønner godt at publikum da blir litt utålmodige, når vi ikke er så gode som man håper at vi skal være. Men jeg tror måten å få de til å prestere godt igjen enten er gjennom å få økt konkurranse, eller så må man fortsette å spille med dem, og gi dem tillitt, slik at de kan komme tilbake i form igjen.

** Er du for god venn med spillerne slik at du ikke tør ta ut, eller kritisere endel spillere i første 11en?

Nei, det er en ting jeg er opptatt av, og det er at Start skal vinne fotballkamper! Jeg tar de avgjørelsene jeg føler er riktige. Vi er et trenerteam som diskuterer mange av de tingene vi gjør, og jeg er ikke redd for hverken å benke noen eller å sette ut noen. Overhodet ikke. Men det hender jo absolutt at vi diskuterer ganske høylydt i trenerteamet. Da er det jeg som har det siste ordet, men vi er jo et team.

** Du klager ofte på liten stall og få spillere i troppen med erfaring. Likevel har Start vært en av klubbene i Tippeligaen som har benyttet færrest spillere. Du velger heller ikke å gi unge spillere anledning til å prøve seg i allerede avgjorde kamper. Det verste eksempelet er i fjoråret når Ola og Steinar på utgående kontrakt ble valgt foran både Tronstad på sentral midtbane, feks Dahlum på kant, og Nouri på venstre bekk. Hvorfor? Og synes også du at det du driver med er selvmotsigende om skulle hatt større stall, uten å benytte den du har?

Nei, det synes jeg ikke. Jeg bruker de spillerne jeg mener er best til enhver tid. I den grad jeg ikke benytter noen andre, mener jeg de ikke er bedre. De som fortjener det skal få muligheten. Noen ganger må man gjøre valg. Da går det alltid på bekostning av noen. De som har vist at de er gode nok for Tippeligaen har fått spille Tippeliga i år.

** Siden få unge spillere (under 22) gis tilitt til å prøve seg i eliteserien, og ungdomslaget ikke akkurat har imponert, opplever du at klubben har problemer med å hente talenter der flere eliteserie klubber er interessert?

Ja, vi har jo det nå. Vi har såpass liten økonomi, og klubben har allerede nok med å se fra lønning til lønning, og å få endene til å møtes, så i den grad vi må tilby unge spillere økonomisk kompensasjon, så er vi ikke så konkurransedyktige akkurat nå. Jeg tror nok at vi er en interessant klubb å komme til, men vi har ikke så mye å tilby i kroner og øre akkurat for øyeblikket. Det gjør kanskje at noen av de største talentene fra Sørlandet ikke spiller for Start. Målet vårt er selvsagt at de største talentene i regionen spiller i toppklubben.

** I kamper der vi sliter fra start av ser det ut som laget ikke evner å omstille seg eller endre mønster. Det ser også ofte ut som at det taktiske ikke justeres avhengig av motstanderen, evt dette evner ikke spillerene å få ut. Opplever du også det slik?

Ja, vi opplever det sånn. Det er noen kamper vi kommer godt i gang i, mens vi kan slite andre ganger. I begynnelsen så klarte vi å kjempe ned motstanderne. Vi viste at vi var fullt på høyde. I en del andre oppgjør har vi blitt preget av stundens alvor. Vi er blitt mentalt preget av at vi gjør noen feil, eller at vi mål imot. Det går på den mentale biten. Plutselig ser du ut som en dårligere fotballspiller. Jeg tror det ligger veldig mye i hodet her, og det har vi jobba mye med. Dette laget er mye bedre enn hva det har fått vist. De er fysisk trent, de står i 90 minutter, så det er jeg ikke redd for. Men vi preges av at laget blir stressa, når vi er i den situasjonen vi er i, med dårlig poengfangst i det siste.

** Start tar raske frispark, noe som selvsagt er bra hvis man har en plan og dårlig tid. Men Start gjør også dette når vi henger i repene eller uten gode planer. Evaluerer dere kampene deres godt nok?

Ja, vi har revet oss mange ganger i håret, av at det blir tatt raske frispark når vi ønsker at vi skal stille opp, og så videre. Spillerne må ta valget akkurat der og da, og noen ganger så gjøres det jo ting som ikke er en del av planen. Noen ganger tror de at de ser en mulighet, og vil gripe den. Hadde de lykkes, så hadde vi jublet. Når det ikke lykkes blir vi litt irriterte istedenfor.
Vi analyserer kampene våre og ser på hva vi kan gjøre bedre. Fokus er også knyttet til hva vi kan bygge videre på og det som allerede er bra.

** Vi hadde vel ca 67 prosent av pasningene nådde frem i sist kamp. Skremmer dette deg også hvor dårlige vi er på å holde på ballen evt hvor dårlig trent/basisferdigheter Startsppillerene er/har?

Nei, igjen så synes jeg ikke vi har dårlige basisferdigheter. Det jobbes masse med «possessionspill» og pasningsspill. Mange ganger på trening funker dette veldig bra. Men jeg er helt enig i at vi virker preget av stundens alvor. I konkurranse så synes jeg vi er dårligere enn i trening, og det er noe vi må jobbe med. Det å takle å spille på et høyere nivå når du er i en stressa situasjon, når du har mye folk tilstede, du har en motstander, og kampen står om tre poeng. Her ligger fokuset nå, at viljen til å vinne og tryggheten som må prege oss, må være større enn frykten for å tape, og det å være redd. Det at fotballkamper skal være noe å være redd for, eller forbundet med angst er absolutt ikke bra.

** Viser du kampene i etterkant for spillerene hvor både gode og dårlige involveringer vises? Og spør du spillerene om de selv hadde betalt inngangsbilletten for å se?

Nei, det spør jeg ikke om, men vi gjør litt forskjellige ting. Vi har sittet og sett hele kamper sammen, for å bli mer bevisst på hva man gjør i kampene. Men når vi analyserer kampene, så tar vi det som er viktigst å rette opp i. Dette kan vi ofte ta opp med den enkelte. Det er ikke alltid at vi trenger å blottlegge alt i plenum, men vi er ikke redde for å vise hvordan vi slipper inn mål og hvordan vi slipper til motstanderen. Men så er vi veldig opptatt av å vise hvordan vi skaper sjanser selv, og hvordan vi scorer mål selv. Det er jo dette vi ønsker mer av!

** Start er kjent for teknisk fin fotball. For tiden mener mange at det minner mere om Drillo fotball der ballen bankes opp. Syns du fotballen Start spiller er underholdende og tror du at Sør Arena fylles med noe mange mener er gampefotball.

Nei. I fjor synes jeg vi spilte veldig god fotball. Mange som så oss da, synes vi spilte regelrett fin fotball. Mange som har sett oss i år, har likt en del av det de har sett. Men vi har dessverre ikke klart å spille den fotballen vi ønsker i 90 minutter. Vi ønsker ikke gampefotball og langpasninger, men i en stressa og pressa situasjon, så ser jeg det at spillerne av og til ikke føler de har noe valg. Vi ønsker å være et lag som spiller mye langs bakken, der det går fort, og der det er stor bevegelse. Men i den situasjonen vi er i nå, kan det være vi må være litt mer kyniske. Vi slipper inn for mange mål, og da må vi gjøre noe med det.

** Det er blitt lovet innsats og fullt trøkk flere ganger i forkant av kamper og fridd til publikum. På kampen ser det ut som innsats og trøkk er brukt kvelden før på byens uteliv. Føler du selv at Start har en stadig synkende troverdighet?

Ja, i takt med at lokalpressen skriver mye negativt om oss, så tror jeg at dette er med å påvirke folk sitt syn på Start. Og det er synd. For Start skal være noe positivt for hele landsdelen. Start skal være noe alle er glade i, alle har et forhold til og det skal være forbundet med noe positivt. Det kan være mange årsaker til at det er slik, men jeg hadde håpet at det var litt annerledes.

** Fra du kom og til dagens situasjon er vi vel litt lavere på tabellen og litt lavere publikumstall. litt eldre spillergruppe, samt kjøpt inn et par nye spillere. Hvis du synes noe er fobedret, hva er det?
Syns du selv at du har gjort en godkjent jobb?

I 2011, så stod ikke spillerne i 90 minutter. Det gjør vi nå. Vi er bra trent. Jeg er veldig fornøyd med responsen i spillergruppa. Vi begynte forbedringa høsten 2011, men i 2012 så var det en drøm å trene dette laget. Vi spilte god fotball. Med det presset vi hadde på oss, så gikk vi igjennom Adeccoligaen, og det var et veldig godt år for oss. Vi hadde en god vinter, og en god begynnelse på sesongen. Fram til dét er jeg veldig fornøyd med det trenerteamet og spillerne har gjort sammen. Etter dette så har vi ikke fått ut det beste i laget, og det må vi i trenerteamet og spillerne, helt klart ta ansvaret for. Men for å sette det litt i perspektiv, så har vi fått inn en del nye spillere, og vi har resignert to islendinger og Owello., fått inn to nye keepere, to fra Costa Rica, Babacar. For dette har vi betalt ca 3,5 millioner til sammen. Det er ikke mer enn en halv Søderlund til Rosenborg. Økonomisk er vi ikke en gang i nærheten av mange av de vi konkurrerer imot. I mitt hode er det veldig lite som skal til, en spiller eller to, så vil vi plutselig spille rundt midten av tabellen, slik målsetninga vår er. Dessverre er det slik at når vi da også har noen skader, og i tillegg blir prega av stundens alvor, så er det tøft for oss alle.

** (Viser til FVN artikkel) Hvorfor forteller du media om planene om å endre spillestil og bli mer kyniske. Ville det ikke være bedre å holde kortene tett til brystet for å overraske motstanderne? Man ser aldri lag i de store ligaene fortelle om kampforberedelsene sine, og hvordan de har tenkt å legge opp spillestilen fremover. Er positivt med en åpen klubb, men akkurat endring av spillestil osv ville kanskje vært lurere å holde for seg selv så langt det lar seg gjøre, slik at forhåpentligvis motstanderen blir tatt litt på senga? (Mons er Ivrig, så denne delen kom ikke med, men han svarer likefult på spørsmålet)

Joda, vi er i en situasjon nå, hvor Fevennen formidler alt vi gjør og vil være ekstra tett på. Dette er utfordrende, men jeg er helt enig. I en slik situasjon vi er i nå, burde vi nok dele minst mulig, og burde nok også vurdere å stenge flere treninger slik at vi kan trene i fred og ro, og ikke er så åpne i forhold til strategi og det vi gjør.

** Det er veldig lite Acosta prater og han virker utrolig beskjeden, og for oss utenforstående er han ikke en ledertype som gir beskjeder. Hvordan ligger det an med hans Norsk/Engelsk kunnskaper? For meg virker det som om spesielt Glenn sliter når han spiller sammen med Bismark i midten – noe jeg vil tro skyldes kommunikasjonsproblemer.

Jada, det er klart at det vil være kommunikasjonsutfordringer, i og med at han snakker mest spansk. Han begynner å snakke mer engelsk, og er i et opplegg i forhold til det. Men likevel synes jeg Acosta har vært en spiller som tar de utfordringene som følger med språket veldig bra, og tross språkproblemer har han gjerne vært en av de forsvarsspillerne som har klart seg best.

** Hvordan tenker du om satsingen på unge talenter i klubben? I år er det jo kun Tronstad og Tveit som har fått spilletid, og da ganske lite. Er det å få frem unge lokale talenter noe du ser på som viktig, eller tenker du ikke langsiktig på dette?

Joda, vi må tenke langsiktig på dette. Derfor gjøres det en omorganisering i klubben, i forhold til utviklingsavdelingen. Start har vært en breddeklubb, men spisser seg nå inn mot å være en toppklubb. Men så klarer vi ikke å høste fruktene av det som skjer der på kort tid. Men min jobb nå, er jo å stabilisere Start i Tippeligaen. Og det er fint om vi kan gjøre det med massevis av unge og lokale talenter, men det er rett og slett ikke flust av unge talenter på Sørlandet som er klare til å ta nivået til Tippeligaen. Vi må stabilsere laget i Tippeligaen. Hvis du skal ha som mål å bare slippe til masse unge talenter, så må man også forvente en heistilværelse og gå litt opp og ned imellom divisjonene på veien før disse talentene blir gode nok. Ja, vi ønsker å være i Tippeligaen, og ja, vi ønsker å utvikle talenter. Akkurat nå er vi altså i begynnelsen av en omstrukturering av klubben, som vi tror at skal bære frukter på lengre sikt.

** Ifølge BT lørdag er Brann nest best i Norge på bruk av talenter. (Spilletid på spillere under 21 år).
Start er nest dårligst. Brann er 15 ganger bedre. Bare Strømsgodset er dårligere, men har til gjengjeld flere spillere som er akkurat litt for gamle til å komme med i statistikken.
Da du var Brann-trener, var vel situasjonen motsatt?
Hvorfor tror du at du i mindre grad enn andre trenere bruker unge spillere?
Favoriserer du stabilitet og krigeregenskaper mer enn fart og teknikk? (Mjelde er ivrig, og vil gjerne svare)

Brann bruker mange flere millioner på dette enn hva vi gjør. De bruker helt andre ressurser på å få fram unge spillere. Det å få fram unge spillere koster, og det har Brann tatt konsekvensen av. De har et stort apparat til å serve dette, både internt og eksternt.

** Hvor mye trener spillerne? Hvor mange treningstimer legger de ned gjennom et år? Hvorfor trener de ikke mer? Jeg syns flere av spillerne virker relativt dårlig trent, og da spesielt hoff som slenger med hue etter 25-30 min.

Hoff er jo en av de som er kjent for å løpe svært mye, men det er klart at han har jo heller ikke vært i like god form hele tiden, han heller. Data på treningstimer og lignende må jeg skaffe hos Jørgen Rostrup. Jeg skal prøve å få tak i dette.

** Det virker som du er opptatt av gode relasjoner i førsteelveren og at ett lag skal drilles for å fungere sammen. Etter sommerpausen (U-21 em) og Tronstads gode forestilling mot Sarpsborg, kan det virke som du har rullert mer på laget. Hvordan vurderer du forholdet mellom gode relasjoner i førsteellveren og matching av hele troppen?

Vi må prøve å tenke både – og. I Rosenborgs glanstid brukte de bare 14-15 spillere, og de vant jo også år etter år. Det var en stamme som var vant med å jobbe sammen, og maskineriet fungerte. I fjor spilte vi også med få spillere, og det fungerte glitrende. Jeg ønsker aller helst å få et lag til å fungere godt, og hvis du kan bruke den samme forsvarsfireren gang etter gang, og den fungerer, så blir jo folk trygge og gode. Never change a winning team. Det er jo det vi ønsker, men skal du være en del av en tropp, så må vi ha respekt for at folk ikke liker å sitte på benken hele tiden, eller sitte på tribunen. Skal en tropp fungere over tid, så er man nødt til å bruke mer enn 11 mann, og vi har jo gjort det vi også, men det er klart at med en så liten tropp som har toppfotballerfaring hos oss, så er det et håp at vi hadde fått laget til å fungere godt. Litt at grunnen til at vi har rullert så mye på laget i det siste, er jo nettopp fordi det ikke har fungert så godt. Når laget ikke har fungert, så har jo vi i trenerteamet også famlet litt etter å finne de gode konstellasjonene og finne det laget som passer best sammen.

** Er det en fare for at prioriteringen av en sammenkjørt førsteelver fører til at veien fra benken til banen blir for «bratt», og at dette gjør det vanskeligere å slå igjennom i IK Start for unge talenter?

Er du god nok, så kan du slå igjennom for Start. Men spørsmålet er om vi har tid til at folk skal få lov til å spille og spille fram til de er gode nok. Det kan jo hende at vi har rykket ned i første divisjon igjen før disse blir gode nok. Derfor er det en avveining. Jeg er ganske kynisk på at jeg må spille med det beste laget tilgjengelig. Hvis jeg hiver innpå en del unggutter, og så sitter det noen på benken som er bedre enn ungguttene, så blir det noen feil signaler. Så kan det jo være marginer hos noen, og da er det jo gjerne lurt å velge en unggutt framfor den andre, hvis det er helt likt. Det er ikke det at jeg liker noen bedre enn andre, og hvis noen har vist på trening og på kamp at de er det beste valget, så er det de jeg vil prøve å bruke. Men selvfølgelig kan valgene også være litt preget av hva vi gjorde i fjor, og hva fungerte da, og kanskje har noen ikke fått det like bra til i år. Men jeg har ikke noen andre motiver enn å putte utpå det beste laget. Så selv om laguttakene ser litt rare ut av og til, så er det fordi at til akkurat denne kampen, er det dette laget vi har størst tro på, ut ifra skadesituasjon, ut fra hva som er prestert på kamp og også på trening, mot akkurat denne motstanderen.

** Mot Brann hadde vi 9 cornere. Det eneste som var farlig med disse var at Brann kontret på to av disse ….
Vi er ikke i nærheten av å være farlig på cornere. Når tid scoret vi sist ? På tide å prøve noe nytt ??? (Nå ser det ut som om vi har scoret en del på cornere, men jeg vil spørre allikevel, fordi poenget med at vi har dårlig uttelling på cornere står)

Ja, og vi synes at vi ikke har vært i nærheten av gode nok i mange kamper. Det går både på «serve», og det går på aggressivitet og galskap i boksen. Der har vi mye å hente. Nå synes jeg allikevel at etter at Børufsen har kommet til og tatt cornerne, har det blitt bedre. Men vi har mye å gå på.

** Er du stolt av jobben du har gjort i Start? Mener du laget som ligger sist nå, er bedre enn laget du overtok på kvalikk plass for to år siden? Hvorfor er det i så fall bedre nå? Hvorfor er du isåfall stolt av jobben du har gjort?

Tippeligaen er jevnere nå enn den var i 2011. Det er flere lag som ligger innenfor få poeng, og er derfor lettere å passere. Jeg er stolt av jobben vi har gjort sammen, som vi begynte på i 2011, og som fortsatte i fjor. Da gjorde vi en fantastisk jobb, og etter å ha spart 27 millioner gjorde vi en svært god jobb. Vi fortsatte det gode arbeidet i vinter og inn i sesongen. Men jeg, i likhet med resten av teamet og spillergruppen, er ikke i nærheten av fornøyd med det vi har prestert fra begynnelsen av mai og fram til nå. Men det er nok ikke fordi vi plutselig har blitt elendige trenere eller elendige spillere, men det er summen av en del marginer og en del ting, som har gjort at det butter imot, og at vi ikke får ut det potensialet vi har. Jeg jobber hardt hver eneste dag med å gjøre så godt jeg kan for at Start skal vinne fotballkamper. Og ja, jeg er stolt av å være Start-trener.

** Har du en visjon for Start på 3 års sikt? Isåfall, hva er denne?

Start har en visjon om “Europa inn på Sør Arena”, i løpet av en 3-5 års periode skal det spilles Europacup på Sør Arena, og vi trenger litt mer midler enn det vi har i dag, for å lykkes med den jobben. Vi må ha en litt sterkere stall, vi må ha både i mengde og kvalitet, men det er fult mulig med litte grann midler.

** Har du fått mal fra ledelsen for hva som skal være klubbens kultur, profil og visjon på lang sikt? Isåfall, hva er dette?

Ja, vi har en utarbeidet sportsplan. Vi har en visjon i “Europa inn på Sør Arena”, og “Hva er Europastandard på det vi gjør?”, og vi har et verdigrunnlag på at vi skal være engasjerende, inkluderende og presise. Vi skal være et stabilt topplag i Tippeligaen, men det er klart at det går ikke uten litt motgang. Ingenting går uten å få litt motgang, og det kommer ikke til å gå på skinner. I fjor opplevde vi stor medgang, og i år opplever vi stor motgang. Hvis vi skal klare å snu det, tror jeg det blir veldig viktig at hele klubben drar lasset i samme retning, at vi har en lokalpresse som går i fra å være negative og destruktive mot Start, og til å være mer positive og oppbyggende, slik at folk har lyst til å være med på dette, at sponsorer har lyst til å være med å bygge opp under det vi holder på med, at folket har lyst til å komme på kamp. Akkurat nå synes jeg at vi jobber litt i motbakke, og da tar det litt lengre tid å lykkes med visjonen, og det tar litt lengre tid før alle blir glade og fornøyde igjen, og vi kan vinne fotballkamp på fotballkamp.

** Hvordan påvirker all det negative deg som person?

Det gir meg bare enda mer motivasjon for å lykkes. Jeg er satt sammen på den måten, at jeg liker å sette meg mål sammen med trenerteam, spillergruppe og klubben, og jeg er villig til å ta konsekvensen av disse målene, og jobbe hardt for å nå disse. Motgang mener skal jeg klare å takle, og motgang vil alltid komme. Hvis du klarer å jobbe deg igjennom motgang vil du komme ut av det enda sterkere. Å hele tiden lese hvor udugelige vi er og hvor negativt alt er er ikke gøy for meg, eller familien min, eller spillerne og deres familie og venner. Det gjør noe med en. Når folk leser dette mange nok ganger, så blir det på en måte en sannhet i folks øyne, og det er aldri noe gøy å oppleve motgang over tid, og i en slik jobb hvor man er så medieeksponert. Gjennom et langt fotball-liv, så har man jo lært litt etterhvert. Og dersom man ikke tåler å være idiot, så har man heller ingenting som trener i et fotballag å gjøre.

** Hvordan ser du på oss som reiser rundt med dere på kamper?

Jeg har fantastisk respekt for supporterne! De bruker masse tid og mange penger på å støtte klubben. De skal vite at vi virkelig setter pris på dem, og jeg skal prøve å bli enda bedre på å snakke med dem, og gi vår takknemlighet til dem. Og jeg tror det er viktig å erkjenne at dersom vi skal komme ut av dette, så må vi snu motgangen sammen. Ingenting blir bedre av at vi snakker ned spillere og trenere og alt som skjer rundt, da blir vi bare dårligere. De må skjønne det at det er nå vi trenger støtte, og det er nå vi trenger noen som har trua på oss, og det er nå vi trenger noen som er villige til å reise for oss, for å heie på oss. Vi setter utrolig stor pris på dere som drar med oss, og det betyr masse!

** Fra oss på supporterfeltet virka det som om det var en ekstra stor glød iblant de supporterene som møtte opp mot Brann. Det virka som om de som var med og sang, virkelig mente det de sang, og selv om vi var færre enn vanlig, virka det som om det var mye større trøkk i supporterene. Er dette noe dere merker?

Ja, det er jeg helt enig i. Jeg føler vi blir tatt på alvor, og får respekt, når vi viser ekthet, og at vi bryr oss om supporterne. Jeg føler det har vært veldig god stemning hos supporterne, og jeg er imponert over stemninga som var her mot Brann. Det var gøy å merke så mye positivitet. Hele stadion var med mange ganger. Og så vet jeg jo at når det går dårlig, så er det treneren som får det, og det må jeg leve med. Sånn er det. I Start jobber vi med en filosofi om at medgang og motgang, det takler vi sammen, og da skal jeg tåle at det blir litt ekstra trøkk på meg. Men jeg er veldig imponert over den støtten vi får fra tribunen.

** Kan det være aktuelt å starte opp noe lignende som din forgjenger hadde hvor man kunne sende inn spørsmål hver uke og få svar?

Ja, det er noe vi må vurdere, men det er en mulighet for det – i alle fall innimellom. Jeg ønsker en god dialog med supporterne, og det er viktig at supporterne får en god forståelse av hvorfor vi gjør det vi gjør.

** Hva ønsker du som trener at supporterne skal fokusere på?

Å støtte spillerne. Jeg ønsker at vi i en slik periode skal få støtte. Spillere og oss rundt trenger litt ekstra støtte. Det å få med hele stadion, og at det skjer noe positivt. At flere kommer og ser på trening og slikt. Det er bare positivt, og det skaper en større fellesskapsfølelse. Det gjør oss sterkere, istedenfor å bare høvle drit. Da blir distansen lengre. I en periode som nå, så må avstanden bli mindre og mindre, og vi må snakke samme språk. Det er ingen tvil om at vi har et felles mål. Det er å vinne flest mulig kamper. Men akkurat nå får vi det ikke til, og da må vi se hvordan vi kan få det til sammen. Gjennom støtte, og å vise at vi bryr oss kan spillerne få tilført energi.

** Dersom du kunne snakke direkte med alle supportere, og du skulle si én ting til oss, hva er det?

Vis at du er glad i Start. Det er nå når vi ligger nede, at vi trenger dere som mest. Når alt går på skinner, trenger vi det ikke like mye, da går jo ting bra. Det er nå det er viktig at jeg står opp for spillerne, og at klubben står opp for spillernne, det er nå det er viktig at supporterne står opp for spillerne.

** Til sist, er det noe du føler at vi ikke har spurt om, du gjerne vil få frem?

Nei. Jeg synes vi har vært innom mye, og mye ligger jo på det med disposisjoner før kamp, under kamp og etter kamp. Det er klart at vi ikke alltid gjør det som er riktig, og vi må ta valgene der og da. Valgene blir gjort i beste mening, og det blir gjort med ett mål for øye, og det er at vi skal vinne flest mulig fotballkamper. Og så må man også ha stor forståelse for at når man kommer til avisa i etterkant og kommer med unnskyldninger på unnskyldninger, så må man forstå at jeg er leder for ei gruppe. Min jobb er å verne om den gruppa. Min jobb er ikke å skjelle ut enkeltspillere. Da klarer vi ikke skape et godt miljø og et godt samhold. Og det er litt spesielt, for jeg kan mene mye, og jeg kan se hvor skoen trykker, men det er ikke alltid jeg kan si det, og det må folk også ha respekt for. Og så skal folk vite at jeg bryr meg virkelig om Start, og at jeg stortrives her på Sørlandet. Selv om vi ikke har så mye suksess så langt i år, så stortrives jeg i jobben. Jeg er helt sikker på at jeg klarer å dra denne skuta i land, men akkurat nå så trenger vi litt drahjelp, for å få skuta på rett kjøl. Men at vi skal få det til, og at vi skal gå lysere tider i møte, det er jeg helt sikker på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.